ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ И ДЕЦУ ПРИ ПОЛАСКУ У ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ

ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ И ДЕЦУ ПРИ ПОЛАСКУ У ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ


 

Суштина новог програма у Години пред полазак у школи је да деци олакша полазак у школи кроз игру, дружење, интеракцију са другим децом и одраслима.

 

ВАЖНО ЈЕ:

 

Васпитач је важна особа коју треба да знате.

Васпитач ће моћи да вам каже шта се дешава у предшколској установи и да вам помогнете одговарањем на било какво питање која помаже у привикавању Вашег детета у новој средини. У комуникацији са васпитачем родитеља има прилику да добије објективно мишљење о свом детету.

Поред тога, родитељи имају прилику да се чују каква је њихова улога у години пред полазак у школи, али како да се и сами припреме за тај догађај, јер од вашег односа према врту и школи велики део образовања зависи какав је став вашег детета. Пратите смернице које Вам даје васпитач и пратите темпо свог детета.

 

 

ДОБРОБИТИ У РЕАЛНОМ ПРОГРАМУ:

 

ОСЕЋАТИ СЕ – добро, сигурно, срећно, припада, створено, усклађено са правилима;

БИТИ- укључен у заједницу и у сврсисходне активности, окружен изазовима, саслушан, прихваћен, физички активан;

МОЋИ- да упознаје свет око себе, шири своја искуства и знања о својој и другим културама, истражује, пита, мама, посматра, бира, има иницијативу, да се изражава на различите начине…;

УМЕТИ- да прави изборе, да преузима одговорност, управља својим емоцијама, одлаже жеље, успешно комуницира, развија блиске односе, да учи и воли учење , да прихвата промене, да је отворено и флексибилно.

 

ПОДРЖАВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА ВАШЕГ ДЕТЕТА

 

Деца најбоље уче када родитељи и васпитачи раде заједно. Ви своје дете најбоље познајете тако да разменом информација о томе шта Ваше дете интересује можете да помогнете васпитачу да разуме Ваше дете.

 

НАЧИНИ ПРУЖАЊА ПОДРШКЕ ВАШЕМ ДЕТЕТУ

што више можете упознајте се са предшколском установом, правилима која важе, режимом дана, временом довођења и одвеђења детета из вртића итд., причајте детету о томе и помозите му да разбије страх од непознате средине и помозите му да се лакше снађе у новој ситуацији;

не застрашујте дете правилима, забранама и васпитачима који их „чекају у предшколској установи“;

сваког дана разговарајте са својим дететом о томе шта је радило у предшколској установи ;

не поредите дете са другом децом;

не критикујте и не омаловажавајте васпитача (а касније учитеља) пред дететом;

показујте детету да га прихватате и волите онаквог какво јесте и да вам је стало до њега;

волите своје дете! дете које зна и које осећа да га родитељи воле сигурније је у себе, ведрије, самосталније, спремније да се и само отвори према другима, да узврати љубав;

играјте се са својим дететом!

запамтите речи љубав, пажња, разумевање, доследност, стрпљење, поверење, подршка, подстицај

 

 

Наташа Лукић, психолог

Мирјана Николић, педагог