Утицај употребе савремене технологије на развој деце

Поштовани родитељи,

Сигурно сте се некада запитали да ли се говорни развој вашег детета правилно одвија и да ли је дете усвојило одређене способности за одговарајући узраст.

Развој говора је важан показатељ напретка у психофизичком развоју код деце и као такав често привлачи пажњу околине.

Према речима дефектолога, претерана изложеност технологијама и медијским садржајима може негативно утицати на учење и развој говора код деце јер то нису интерактивне активности. Прекомерном употребом мобилних телефона и гледањем телевизије деца неће стећи способност да се изразе, подстакну говор и машту, већ ће пасивно гледати и бити „листачи“ садржаја на интернету.

Као последица прекомерног гледања цртаних филмова, често се дешава да деца проговоре тако што понављају фразе које су чули на телевизији. То није функционални говор, а који се очекује да се развије. Дете мора да буде стимулисано, мора да буде укључено, да се игра, да ствара, да буде питано, да му буде објашњено, да руши и да падне. Тако се подстиче рани развој деце.

Када се треба обратити за помоћ?

Када дете од две године приликом стимулације и игре вришти и повлачи се

Не задржава поглед, приликом игре воли да се игра само, без укључивања других људи

Не тражи ствари гестом (ако нема говор), већ их граби

Када се дете не одазива, некад родитељи помисле да не чује. Они често кажу:“Као да ме чује, али ме не региструје“

Упада у конфликтне ситуације и бурно реагује на захтеве. То се дешава зато што дете не разуме шта му се тражи. У другој ситуацији, њему познатој, извршиће тај захтев, али не зато што га је разумело, већ је повезало налог са датом ситуацијом (пример – налог: „Донеси ципеле и идемо напоље“ ће извршити, али зато не налог: „Донеси ципеле и стави их у ормар!“ Опет ће донети ципеле да иде напоље или га неће извршити.

Када је дете „трапаво“, моторно неспретно, има некоординисане покрете. Касније је почело да држи главицу, седи или је касније проходало.

Када је рођено као „ризико“ беба. То подразумева новорођенчад са слабом апгар оценом, која су рођена модра, примала кисеоник…, деца са церебралном парализом или разним синдромима.

Када испољава артикулацијске поремећаје, поремећај ритма и темпа говора, дете поседује сиромашан или скучен речник, граматички се неправилно изражава, у говору често мења места слоговима/гласовима у речима, изражено муцање…

 

Ако вам се чини да ваше дете има одређене тешкоће у говорном развоју, јавите се васпитачу Вашег детета, стручном сараднику вртића, логопеду у некој од здравствених установа, да заједно помогнемо детету да превазиђе

те тешкоће.